Rânduri de gânduri

Citat din André Moreau

Sursa foto: http://www.om2art.com

Eu nu cred în coincidențe și nici în lucruri întâmplătoare, deci nu voi crede nici că acest articol a fost găsit întâmplător, într-o zi banală când tu căutai altceva și ai nimerit peste aceste rânduri.

În fiecare zi, în drumul spre serviciu și înapoi spre casă, îmi ocup timpul cu André Moreau, un reputat psihiatru și psiholog, cu multiple formări în psihanaliză, psihodramă, analiză tranzacțională și terapia Gestalt. ”Ca să trăiești mai bine împacă-te cu trecutul” este titlul cărții care m-a făcut să trec peste același paragraf de trei ori și încă o dată când l-am scris pentru voi, aici.

Deschide-ți ochii și privește. Deschide-ți mintea și ascultă. Trecutul a trecut, iar prezentul este acum!

A privilegia cunoscutul în locul necunoscutului, este începutul bătrâneții sau al procesului de îmbătrânire: bătrânețea începe când nu mai avem proiecte. Nu începe la 60 de ani. Din punct de vedere psihologic procesul este mai rapid după naștere și încetinește apoi progresiv până la moarte. Încă de la naștere, celule cerebrale mor și nu mai sunt niciodată înlocuite, în principal cele care nu sunt folosite. Numărul lor scade constant. Coeficientul intelectual (inteligența măsurată după teste actuale) crește până la 15 ani pentru a scădea apoi după 17 ani, inexorabil. Cu toate acestea, noi avem impresia că inteligența noastră se dezvoltă în continuare de-a lungul vieții. Ceea ce crește este însă experiența noastră, învățămintele, stocarea datelor și capacitatea noastră de a le aplica în situațiile adecvate, ceea ce testele nu măsoară. Fiecare celulă nervoasă nu are decât un răspuns, la fel ca o celulă musculară care se contractă sau nu într-un timp foarte scurt. Contracția mai puternică sau mai slabă a unui mușchi depinde de numărul mai mare sau mai mic de celule active în același moment. Cu toate acestea, fiecare celulă nervoasă posedă niște ramificații (sau dendrite) și legături (sau sinapse, al căror număr variază de la două la 10 000) cu alte celule și poate crea alte legături la fiecare informație nouă primită. Aceste noi conexiuni ne permit să ne dezvoltăm o mai bună utilizare a potențialului nostru intelectual, de unde impresia că inteligența noastră se dezvoltă. Și invers, lenea, pasivitatea (orele numeroase în fața televizorului), dependența ( a trăi de pe urma altora), obișnuințele (prioritatea trecutului în fața prezentului) și refugiul în cele cunoscute reduc creativitatea și deci numărul de conexiuni în celulele cerebrale. Krishnamurti, ”a se elibera de cele cunoscute” , sublinia importanța reducerii dependenței de cunoscut pentru a explora necunoscutul. Pentru a preveni acest proces, este deci important să rămânem creativi (să rămânem tineri, cum se spune în vorbirea curentă). Este tentant să extrapolăm (fără dovezi, desigur) că creativitatea și vindecarea sunt două procese asemănătoare, prima putând să o faciliteze pe a doua. Simonton (ajutor psihologic în vindecarea cancerului) preconizează patru metode de tratament: exercițiile fizice, relaxarea – vizualizarea (crearea unei viziuni a cancerului vindecându-se), elaborarea de proiecte (drumul spre necunoscut) și terapia stresului (a crea răspunsuri noi, relaxate, la evenimente stresante). Laborit arată că inhibarea acțiunii facilitatează apariția oricărei maladii. Creativitatea implică acțiune, ieșirea din inhibiție și deci, presupune, vindecarea. 

2 gânduri despre „Citat din André Moreau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s